Όσα χρειάζεται να ξέρετε για τον σακχαρώδη διαβήτη

[fusion_text]

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης, θεωρείται η νόσος της σύγχρονης εποχής, μια νόσος που βρίσκεται κυριολεκτικά κάτω από τα όργανα του σώματός μας χωρίς πολλοί να το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου να το γνωρίσουν από τις επιπλοκές που δημιουργεί.

Χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και από διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, των λιπιδίων, των πρωτεϊνών, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

Η χρόνια υπεργλυκαιμία, δηλαδή όταν υπάρχει περισσότερη γλυκόζη στο αίμα, έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται αγγειοπάθειες.

Η επιπλέον γλυκόζη είναι σαν μικρά κομματάκια ζάχαρης, τα οποία εφόσον δεν χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό πηγαίνουν και επικάθονται σε μικρές ή μεγάλες αρτηρίες δημιουργώντας επιπλοκές όπως: νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, αμφιβληστροειδοπάθειες.

Tαξινόμηση:

Κυρίως αναφερόμαστε στο διαβήτη τύπου Ι (ινσουλινοεξαρτώμενος), υπάρχει ο διαβήτης τύπου ΙΙ (εξαρτάται από χρήση άλλων φαρμάκων) και ο διαβήτης κυήσεως.

Τύπου Ι θεωρούμε μια κατάσταση στην οποία δεν παράγεται καθόλου ινσουλίνη.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι:

  • πολυουρία
  • πολυδιψία
  • κόπωση
  • πολυφαγία σε συνδυασμό με απίσχανση
  • ενούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • διαταραχές οράσεως
  • περιφερική νευροπάθεια

Σε αυτόν τον τύπο Σ.Δ είναι απαραίτητη η χορήγηση ινσουλίνης (με σύραγγα ή με στυλό), σε συνδυασμό με μια ρυθμιστική δίαιτα και άσκηση, τρία στοιχεία τα οποία πρέπει να συμβαδίζουν μεταξύ τους, αλλά και με τον τρόπο ζωής του πάσχοντα σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς του.

Απαραίτητη είναι η αποδοχή της κατάστασης από τη μεριά του ασθενούς και η θέληση για σωστή αντιμετώπισή της όσο και η ορθή συνεργασία αυτού με τον κατάλληλο θεράποντα ιατρό.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι η τήρηση ενός σωστού διαιτολογίου.

Τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, η κατανομή των γευμάτων πρέπει να ακολουθεί το είδος της χορηγούμενης ινσουλίνης καθώς και το είδος και τη διάρκεια των σωματικών δραστηριοτήτων.

Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση ότι τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη δεν πρέπει να τρώνε υδατάνθρακες.

Βεβαίως και μπορούν να καταναλώνουν, απλά το άμυλο που προσλαμβάνουν από τις τροφές, θα πρέπει να είναι διεσπαρμένο μέσα στην ημέρα, δηλαδή να υπάρχει σε κάθε γεύμα ( Πρωί-Μεσημέρι-Βράδυ).

Όσο πιο δύσκολα διασπάται ένα τρόφιμο, τόσο πιο αργά γίνεται η πέψη, έτσι το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται με βραδύτερους ρυθμούς.

Τρόφιμα με απλούς υδατάνθρακες, όπως τα λευκά ζυμαρικά, που πέπτονται γρήγορα, έχουν μεγαλύτερο γλυκαιμικό φορτίο και προκαλούν αύξηση του σακχάρου με ταχείς ρυθμούς.

Τα τρόφιμα που γίνονται με σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, έχουν χαμηλότερο ΓΦ που επηρεάζουν λιγότερο το σάκχαρο του αίματος.

Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να συνδιάζονται με λίπη και πρωτεΐνες διότι επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα.

Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να συνοδέψετε ένα μήλο με φυστικοβούτυρο ή το ρύζι με φασόλια και αβοκάντο.

Η προστιθέμενη ζάχαρη ως απλός υδατάνθρακας που είναι, μπορεί να ανεβάσει πολύ, και μάλιστα απότομα, τις τιμές του σακχάρου σας στο αίμα, γι’ αυτό και θα πρέπει να την αποφεύγετε.

Το ίδιο ισχύει και για τα γλυκά, τα οποία επιπλέον περιέχουν και λίπος.

Aυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχάσετε τελείως τη γλυκιά γεύση.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε με μέτρο τεχνητά γλυκαντικά, όπως ασπαρτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη, όπου έχει διαπιστωθεί ότι δεν επηρεάζει καθόλου τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Πρωτεΐνες: Με την υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνουν τη μικρολευκοματινουρία-πρώιμο στάδιο διαβητικής νεφρικής βλάβης.

Η ελάττωση της πρόσληψης πρωτεϊνών και ενδεχομένως η μερική υποκατάσταση των ζωικών πρωτεϊνών με φυτικές ίνες, θα μπορούσαν να ελαττώσουν την πρωτεινουρία που παρουσιάζεται στο διαβήτη και να εμποδίσουν την εξέλιξη μιας ανερχόμενης νεφρικής βλάβης σε νεφρική ανεπάρκεια.

Λίπη: Είναι σημαντικό να μειωθεί η πρόσληψη κορεσμένου λίπους που περιέχεται στο κόκκινο κρέας, στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, με στόχο την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων που είναι πολύ συχνά στα διαβητικά άτομα.

Το ποσοστό κορεσμένου λίπους πρέπει να μειωθεί σε ποσοστό κάτω από το 10% των ημερήσιων θερμίδων.

Τα ω3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σαρδέλες είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνονται, εφόσον αυξάνουν την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και βελτιώνουν τα επίπεδα του σακχάρου.

Αλκοόλ: Στους ινσουλινοεξαρτώμενους διαβητικούς, το αλκοόλ θα πρέπει πάντα να συνοδεύεται με φαγητό.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας (π.x τιμή γλυκόζης 50 mg/dl ή και μικρότερη).

Όταν αισθανόμαστε τα συμπτώματα της υπογλυκαιμικής κρίσης, πρέπει πρώτα να καταναλώνουμε κάποιο αναψυκτικό ή τρόφιμο με ζάχαρη και στη συνέχεια να μετρήσουμε το σάκχαρό μας.

Η ηλίαση και η έντονη σωματική άσκηση μπορούν να προκαλέσουν υπογλυκαιμία, γι’αυτό συμβουλεύουμε όσους κάνουν ινσουλίνη να μειώνουν τη βασική δόση αν πρόκειται να ασκηθούν έντονα.

Ας αναφερθούμε όμως και στο διαβήτη τύπου ΙΙ που είναι περισσότερο συχνός.

Κυρίως σχετίζεται με τον τρόπο ζωής.

Το 80% των ασθενών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Η κληρονομικότητα επίσης παίζει σημαντικό ρόλο.

Αν ένας γονιός έχει διαβήτη τύπου ΙΙ, τα παιδιά του έχουν 35% πιθανότητα να εκδηλώσουν αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.

Αν όμως προσέχουν τη διατροφή τους, γυμνάζονται και διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος, μπορούν να τον παροουσιάσουν στα 65-70 τους χρόνια και όχι νωρίτερα.

συμπτώματα του διαβήτητη τύπου ΙΙ είναι ίδια με αυτά του τύπου Ι.

Οι ασθενείς με αυτόν τον τύπο διαβήτη, παίρνουν φαρμακευτική αγωγή και σπάνια εκδηλώνουν υπογλυκαιμίες.

Αν τηρούν σωστά την αγωγή τους μπορούν να να φτάσουν στο στόχο της γλυκοζυλιωμένης, αλλά λίγοι το κάνουν.

Οι διατροφικές συμβουλές είναι οι ίδιες με αυτές που ισχύουν και για τον διαβήτη τύπου Ι.

Αν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη, ή αν έχετε έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη, θα πρέπει:

Επισκεφτείτε έναν ειδικό γιατρό.

Το πιο σημαντικό είναι να ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ για το διαβήτη και να συζητήσετε μαζί του την αλλαγή τρόπου ζωής, πως θα χάσετε βάρος, τι άσκηση πρέπει να κάνετε και αν χρειάζεται κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Κάθε ασθενής είναι μοναδικός και ειδικά στον διαβήτη, η αντιμετώπιση μπορεί να διαφέρει.

ΛΕΚΚΑ ΜΑΡΙΑ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ VIVIFY ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ[/fusion_text][fusion_code]CTxkaXYgY2xhc3M9ImNvbnRhY3Qtc2luZ2xlIGNvbnRhY3QtYmxvY2siPg0KCQk8ZGl2IGNsYXNzPSJjb250YWN0LWdmIj4NCgkJW2dyYXZpdHlmb3JtIGlkPSIxIiB0aXRsZT0idHJ1ZSIgZGVzY3JpcHRpb249InRydWUiXQ0KCQk8L2Rpdj4NCgkJPGRpdiBjbGFzcz0iY29udGFjdC1zaG9wcyI+CQkJPGltZyBzcmM9Ii93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAxNi8xMS9lbGVtZW50LnBuZyI+DQoJCQk8ZGl2IGNsYXNzPSJzaG9wIj4NCgkJCTxoNj48YSBocmVmPSJodHRwOi8vd3d3LnZpdmlmeS5nci9zeW50YWdtYS8iPlZpdmlmeSDOo8+Fzr3PhM6szrPOvM6xz4TOv8+CPC9hPjwvaDY+DQoJCQlUOiAyMTAgMzIgMTEgMTQyDQoJCQk8L2Rpdj4NCgkJCTxkaXYgY2xhc3M9InNob3AiPg0KCQkJPGg2PjxhIGhyZWY9Imh0dHA6Ly93d3cudml2aWZ5LmdyL2tpZmlzaWEvIj5WaXZpZnkgzprOt8+GzrnPg865zqzPgjwvYT48L2g2Pg0KCQkJVDogMjEwIDgwIDgwIDE3MA0KCQkJPC9kaXY+DQoJCQk8ZGl2IGNsYXNzPSJzaG9wIj4NCgkJCTxoNj48YSBocmVmPSJodHRwOi8vd3d3LnZpdmlmeS5nci9nbHlmYWRhLyI+Vml2aWZ5IM6TzrvPhc+GzqzOtM6xz4I8L2E+PC9oNj4NCgkJCVQ6IDIxMCA4OSA0MCA0MDMNCgkJCTwvZGl2Pg0KCQkJPGRpdiBjbGFzcz0ic2hvcCI+DQoJCQk8aDY+PGEgaHJlZj0iaHR0cDovL3d3dy52aXZpZnkuZ3IvdGhlc3NhbG9uaWtpLyI+Vml2aWZ5IM6YzrXPg8+DzrHOu86/zr3Or866zrfPgjwvYT48L2g2Pg0KCQkJVDogMjMxMCAyMjIgMjYxDQoJCQk8L2Rpdj4NCgkJPC9kaXY+DQoJPC9kaXY+[/fusion_code]

ΦΟΡΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Η προσφορά ισχύει αποκλειστικά με τη συμπλήρωση της παρακάτω φόρμας:

ΦΟΡΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Η προσφορά ισχύει αποκλειστικά με τη συμπλήρωση της παρακάτω φόρμας:

Καταστήματα:

Μας εμπιστεύονται!

Συνεργάτες Δερματολόγοι:

VIVIFY Θεραπείες:

Get Social!

Αναζήτηση:

Tips & News