Από τα βάθη της αρχαιότητας έως και σήμερα τα μαλλιά αποτελούσαν ένα δυνατό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης εμφάνισης. 

Στους ανά τον κόσμο πολιτισμούς τα μαλλιά είχαν όμως και άλλους συμβολισμούς αφού η περιποίηση τους και οι περίτεχνες κομμώσεις υποδήλωναν υψηλή κοινωνική θέση.

Συνώνυμο πολλές φορές της σωματικής ρώμης και της πνευματικής σοφίας, τα μακριά μαλλιά αποτελούσαν για αρκετούς λαούς (όπως οι Ιθαγενείς της Αμερικής και οι Κινέζοι) κατεξοχήν στοιχείο της εξωτερικής τους εικόνας.

Παράλληλα δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε απόψεις πως τα μαλλιά λειτουργούν και ως  «κεραίες» που βοηθούν να αισθανόμαστε την ενέργεια του περιβάλλοντος πιο αποτελεσματικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της άποψης είναι ότι όταν αισθανόμαστε φόβο παρατηρείται ορθοτριχία!

Το ζητούμενο βέβαια στην εποχή μας είναι ανεξάρτητα από το μήκος των μαλλιών (το οποίο είναι θέμα προσωπικής επιλογής), αυτά να χαρακτηρίζονται από υγεία, να ακτινοβολούν λάμψη και να αντιστέκονται στις βιολογικές ή περιβαλλοντικές φθορές.

Όπως όλες οι δομές του ανθρώπινου, οργανισμού έτσι και τα μαλλιά μας δε μπορούν να μείνουν ανεπηρέαστα από το πέρασμα του χρόνου.

Κατά βάση αυτό που παρατηρείται με την πάροδο των ετών, είναι η αλλαγή στη σύσταση της βασικής δομικής πρωτεΐνης της τρίχας, της κερατίνης.

Ταυτόχρονα όπως και το δέρμα μας, έτσι και η τρίχα μας αρχίζει να υστερεί σε υγρασία, αφυδατώνεται και σταδιακά γίνεται πιο άτονη και εύθραυστη.

Μια σειρά από ορμονικές μεταβολές, φυσιολογικές (όπως η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση) ή παθολογικές (όπως διάφορες ενδοκρινικές παθήσεις) συντελούν στο να παρατηρείται μια διαφοροποίηση τόσο στη δομή όσο και στην ποσότητα των μαλλιών μας.

Ποιος μπορεί επίσης να αμφισβητήσει το γεγονός ότι το στρες και η έντονη σωματική κούραση αποτυπώνονται πολλές φορές στο τριχωτό της κεφαλής μας είτε παρατηρώντας μια αραίωση είτε ακόμη με την εμφάνιση πιτυρίδας ή ξηροδερμίας.

Όταν η διατροφή μας υστερεί σε βιταμίνες, μέταλλα (κυρίως σίδηρο), πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία, τότε μοιραία τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα των μαλλιών μας δυστυχώς επηρεάζονται.

Καθώς τα μαλλιά μας έτσι κι αλλιώς αφυδατώνονται με την πάροδο των ετών, αν αυτό συνοδεύεται με ανεπαρκή πρόσληψη νερού, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

Ιδιαίτερη προσοχή όμως επιβάλλεται να δείχνουμε και στον ήλιο, καθώς και η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες είναι μεταξύ άλλων επιζήμια και για τα μαλλιά μας.

Μήπως λοιπόν όλα αυτά που προαναφέραμε κάνουν να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο το να έχουμε μαλλιά πλούσια, όμορφα και υγιή;

Η απάντηση έρχεται από την επιστημονική κοινότητα και είναι αισιόδοξη και ενθαρρυντική!

Υπάρχουν απλές καθημερινές συνήθειες, που αν τις υιοθετήσουμε,μπορούμε να αποκτήσουμε τα παροιμιώδη μαλλιά της Ραπουνζέλ!

Η ένταξη στη διατροφή μας πρωτεϊνών, βιταμινών καθώς και τροφών που περιέχουν υψηλή ποσότητα σιδήρου είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Έπειτα νερό, νερό, νερό!

Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποια ορμονική δυσλειτουργία, είναι απαραίτητο πρώτα από όλα να αποκατασταθεί, προκειμένου να βελτιωθεί τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα των μαλλιών μας.

Όσοι αγαπάμε τον ήλιο, φροντίζουμε να εφαρμόζουμε πάντα αντηλιακά προϊόντα τα όποια και ανανεώνουμε συχνά.

Επίσης η χρήση κάποιων εξειδικευμένων σειρών ομορφιάς για τα μαλλιά συχνά αποτελεί καλό όπλο στην αντιμετώπιση της φθοράς τους.

Αν τώρα αυτά τα απλά βήματα δεν αρκούν, τότε έρχεται η συμβολή της επιστήμης να επιλύσει σοβαρότερα θέματα που σχετίζονται με τα μαλλιά μας.

Ολοκληρωμένες αγωγές επαγγελματικής φροντίδας με βάση την κερατίνη, φόρμουλες προϊόντων με συγκεκριμένα στάδια χρήσης τους από επαγγελματίες που προσφέρουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία, εγχύσεις βιταμινών απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής ακόμη και αυτόλογη μεσοθεραπεία (PRP), είναι μερικές μόνο από τις τεχνικές που εφαρμόζονται από τους Vivify  Experts, που μας επιτρέπουν να ονειρευτούμε και να αποκτήσουμε μαλλιά σαν της Ραπουνζέλ!

Αλεξάνδρα Τζιαφά

Ειδικός Εφαρμογών Αισθητικής & Κοσμετολογίας στα VIVIFY Κηφισιάς