Το μελάνωμα είναι μια μορφή καρκίνου του δέρματος, η οποία μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή μας αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα. 

Ελιές ή σημάδια που εμφανίστηκαν ή που άλλαξαν μορφή.

Τι θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε γι αυτά και πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε;

Το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί πάνω σε έναν σπίλο (ελιά ) που προϋπάρχει ή να εμφανιστεί ξαφνικά ως μια νέα ελιά που έχει κάποια από τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Ακανόνιστα όρια
  • Ασυμμετρία
  • Δυσχρωμίες
  • Μεγαλύτερο μέγεθος
  • Γρήγορη εξέλιξη στο μέγεθος και στην εμφάνιση

Μπορεί να παρουσιαστεί σε διάφορα σημεία του σώματος αλλά πιο συχνά εμφανίζεται στην περιοχή του προσώπου ή των άκρων.

Οι αιτίες που μπορεί να εμφανιστεί ένα μελάνωμα ποικίλουν.

Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και η γενετική προδιάθεση είναι δύο παράγοντες για την εμφάνιση του μελανώματος.

Μεγαλύτερο κίνδυνο για να αναπτύξουν μελανώματα έχουν τα άτομα που έχουν ανοιχτόχρωμο φωτότυπο, έχουν υποστεί ηλιακά εγκαύματα επανειλημμένως ή εξαιτίας της εργασίας τους εκτίθενται συχνά στον ήλιο.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το μελάνωμα είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Η συχνή αυτοεξέταση είναι αναγκαία για να μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα ή στο σχήμα των σπίλων μας.

Απαραίτητη είναι επίσης μια εξέταση από έναν εξειδικευμένο ιατρό Δερματολόγο κατά διαστήματα, ιδιαίτερα για τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.

Η εξέταση από τον ιατρό πρέπει να περιλαμβάνει απαραίτητα τη δερματοσκόπηση, δηλαδή την εξέταση των σπίλων με ειδικό όργανο που ονομάζεται δερματοσκόπιο και πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο.

Κάθε χρόνο η Eυρωπαική Ημέρα Μελανώματος μας θυμίζει ότι η έγκυρη ενημέρωση, η τακτική αυτοεξέταση και το απαραίτητο check-up από τον δερματολόγο μας, σώζουν ζωές.

Αυτή η υπενθύμιση είναι ιδιαίτερα σημαντική για μας που ζούμε σε μια χώρα με τόση έντονη ηλιοφάνεια όσο η Ελλάδα.