Η μουσική επηρεάζει τον εγκέφαλο με διάφορους θετικούς τρόπους. 

Ανεβάζει τη διάθεση, ενισχύει την όρεξή μας και μας κάνει να νιώθουμε κινητοποιημένοι και έτοιμοι να δημιουργήσουμε.

Αποτελεί ένα εργαλείο που διεγείρει όλες τις δομές του εγκεφάλου, αυξάνοντας τη λειτουργικότητα.

Συχνά έχουμε ζήσει στιγμές που ένα τραγούδι ή μια μελωδία μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και η διάθεσή μας αλλάζει στο λεπτό.

Υπάρχει όμως συσχέτιση μεταξύ της μουσικής και της ποσότητας της τροφής που καταναλώνουμε, την όρεξή μας και ακόμα την αίσθηση της γεύσης;

Αν θέλετε να χάσετε κιλά… ανοίξτε στη διαπασών το ραδιόφωνο και ακούστε χιπ-χοπ!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένα είδη μουσικής μπορεί να επηρεάσουν την όρεξή μας.

Στο πλαίσιο του πειράματος, οι ερευνητές δοκίμασαν την επίδραση της μουσικής στην όρεξη, επιλέγοντας ήχους κλασικής μουσικής, τζαζ, χιπ-χοπ και ροκ την ώρα που οι συμμετέχοντες απολάμβαναν το γεύμα τους.

Η μουσική που μεγιστοποίησε την απόλαυση από το φαγητό ήταν η τζαζ, ενώ αντίθετα η χιπ-χοπ είχε την ισχυρότερη αρνητική επίδραση.

Η κλασική και η ροκ μουσική δεν επηρέασαν ιδιαίτερα τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων.

Επίσης διαπίστωσαν πως οι πικρές και ξινές γεύσεις σχετίστηκαν πιο έντονα με χαμηλότονους και υψηλότονους ήχους αντίστοιχα.

Αλκοόλ

Η επιστημονική βιβλιογραφία υποδεικνύει πως και η κατανάλωση ποτού επηρεάζεται από την παρουσία μουσικής στο χώρο.

Ανεξάρτητα από τις συνήθειές μας όσον αφορά το ποτό η αυξανόμενη έκθεση σε μουσική οδηγεί σε κατανάλωση αλκοόλ.

Μάλιστα όσο πιο δυνατά ακούγεται η μουσική τόσο περισσότερο πίνουμε!

Η μουσική δεν μπορεί να δημιουργήσει γεύσεις που δεν υπάρχουν ήδη στο στόμα, όμως μπορεί να επιστήσει την προσοχή σε συγκεκριμένες ”νότες” ενός κρασιού η ενός φαγητού.

Tips: Να τρώτε σε κόκκινα πιάτα

Διεθνή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ”Appetite”, έδειξε πως όταν τρώμε από κόκκινα πιάτα και πίνουμε από κόκκινο ποτήρι, μειώνουμε την κατανάλωση ποτού και φαγητού κατά 40%.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι το κόκκινο χρώμα το έχουν συνδυάσει με κάτι απαγορευμένο και το ”STOP”.

Σε περίπτωση λοιπόν που έχετε κάποιο τραπέζι, προτείνω ανεπιφύλακτα να επιλέξετε τζαζ μουσική, ώστε να αποθεωθούν τα πιάτα σας και μαζί οι μαγειρικές σας ικανότητες.

Χρησιμοποιήστε κίτρινα πιάτα καθώς θεωρείται ότι το κίτρινο χρώμα διεγείρει την όρεξη, αφού σχετίζεται με την ενέργεια και την ευτυχία.