Το περιττό λίπος αποτελεί ένα σύνηθες αισθητικό φαινόμενο που επηρεάζει την εικόνα του σώματος. 

Ενώ το λίπος αποθηκεύεται σε λιπώδη κύτταρα σε όλο το σώμα, πολλές φορές σε ορισμένα σημεία εμφανίζει μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Το αποτέλεσμα είναι ακόμα και οι πιο λεπτοί σωματότυποι να εμφανίζουν αυτήν την ενοχλητική ανομοιομορφία στο σώμα τους.

Υπάρχουν πολλές αιτίες εμφάνισης τοπικού πάχους, μεταξύ των οποίων: ο καθιστικός τρόπος ζωής, ορμονικές διαταραχές, διατροφή και γενετική προδιάθεση.

Στις γυναίκες το τοπικό πάχος εντοπίζεται στους γλουτούς, μηρούς, κοιλιά, μέση ενώ στους άνδρες η εναπόθεση λίπους εστιάζεται σε κοιλιά, λαιμό, ώμους, πλάτη.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε ποιο μέρος του σώματος καίει πρώτα λίπος όταν μειώνουμε την πρόσληψη θερμίδων.

Το σώμα μας κινητοποιεί το αποθηκευμένο λίπος και το μετατρέπει σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια.

Η στοχοθετημένη απώλεια λίπους δεν λειτουργεί εξαιτίας του τρόπου που συντίθενται τα λιπώδη κύτταρα.

Οι μύες βασίζονται σε αποθέματα τριγλυκεριδίων που αντλούν από τα λιποκύτταρα, όμως δεν είναι δυνατόν να επιλέξουν στοχευμένα τα σημεία του λιπώδους ιστού από τα οποία θα τα λάβουν.

Οι γυναίκες τείνουν να αποθηκεύουν επιπλέον λίπος στα ισχία.

Το λίπος στους γλουτούς και τα πόδια είναι υποδόριο, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και είναι αξιοσημείωτα δύσκολο να μειωθεί.

Αντίστοιχα συμβαίνει με τους άνδρες στην περιοχή της κοιλιάς.

Αν ωστόσο το στομάχι σας είναι μεγαλύτερο από 90εκ. περίπου στην γυναίκα ή 101εκ. στον άνδρα υπάρχει ένδειξη σπλαχνικού λίπους.

Αυτός ο τύπος λίπους είναι ιδιαίτερα ύπουλος καθώς υφαίνεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα και εκκρίνει ενώσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας.

Όταν μειωθεί το βάρος μέσω διατροφής και άσκησης μπορείτε να χάσετε σπλαχνικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς νωρίτερα από το υποδόριο λίπος.

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές λύσεις για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους έχουν αποκτήσει δημοτικότητα.

Αυτές οι θεραπείες συνήθως δεν απαιτούν τομή ή αναισθησία, και συχνά δεν απαιτούν χρόνο ανάρρωσης.

Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς είναι η θεραπεία της κρυολιπόλυσης.

Πρόκειται για θεραπεία μείωσης του λίπους με τη βοήθεια του ελεγχόμενου ψύχους, που αναγκάζει τα λιποκύτταρα να οδηγηθούν σε “απόπτωση”, δηλαδή να απομακρυνθούν από τον οργανισμό με φυσικό τρόπο.

Η διαδικασία είναι ασφαλής και το στρώμα του λίπους μειώνεται χωρίς να επηρεάζονται άλλοι ιστοί ή να προκαλείται βλάβη στο δέρμα.

Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη θεραπεία.